Monday, May 25, 2009

I Learned It From My Mama

Di ambang ekonomi gawat, di masa poket kering kontang, terpikir kan makanan apa yang boleh dijamah tanpa menggunakan duit.. nasib baik la ada tu ikan masin c Bart kasi few months ago yg jarang2 kena sentuh(masih byk lagi tu). Trus sa teringatkan resipi makanan kampung masa mama sa kici2 dulu bila durang pun teda duit. Which happens to be one of my favourites. Oleh itu, saya ingin meng-share kan resipi tersebut, mana la tau kamu pun teda duit and ngam2 ada ikan masin sama beras ja di ruma kamu kan. Resipi tersebut amat simple sekali, budak darjah 3 pun bulih buat.

The ingredients:
1. Ikan masin
2. Beras
3. Bawang(optional)
4. Limau(optional)
5. Lada/cili (optional)
6. Air minum

Lagi bagus kalu ada suma la. Lagi sadap. Mcm kes sa, sa teda tu lada. So, mcm nda puas sangat. Tapi tu pun untuk orang yg makan pedas ja la. hehe.

Cara memasak:
1. Guring tu ikan masin smpai mcm suda masak or rangup2. Ikut citarasa la.
2. Eh, sebelum tu masak nasi dulu geng.
3. lepas siap tu ikan masin, ko tumis la tu bawangs. Jan la smpai hangus, but just nice. Cepat hangus tu.
4. And then ko perah limau la tu ikan masin.. pakai tu minyak juga ckit kasi jadi kuah2 knun. Trus kasi picit2 la lada klu mau... kasi campur sma tu limau2.. wah sdap oo.. berliur trus sa imagine(walaupun sa baru ja makan).
5. Trus senduk la nasi ke pinggan. Make sure pinggan tu ada dalam sikit, bukan flat ja. Mangkuk pun bulih la kalo gitu.
6. Pastu, ko tuang la air atas nasi tu(kasi jadi sup la kenen kali tu). Tu air untuk jadi penawar tu masin. aiseh. haha.
7. Ko makan la sama tu ikan masin yang suda perah limau tu. Kasi tuang tu kuah2 ikan masin atas tu nasi sup air tu. wah sedap.

Itu la resipi ringkas makanan kampung mama sa. Walaupun, part tuang air atas nasi tu mungkin kurang menyelerakan bagi anda, tapi belum cuba belum tau. Hahaha

bah k la, tu ja ba tu. saja ja mo blog. Since tu ja pemakanan sa buat beberapa hari ni, so I decided to make a tribute of it here. Hahah.

Tapi apa2 pun, thanx mom!

bila la duit mo masuk ni...


edited: uina, mcm tau2 ja dadi sa pokai oo.. baru ja dia kol smlm bgtau duit suda masuk. hahhahaha.. thanx dy!

7 comments:

dopeymooke said...

sa suka ni entry ko!!! ahahahahaa.....i miss that...sini sa nda dpt guring2 ikan masin....ko punya BIL nda berkenan tu rumah malakat bau dia ahahahhaa.....one of my fav dish:P

tap tu stail ko bg cara-cara memasak tu bah..rock jugala!! hahahaa...

btw, sa pun gunsikang...malas sa

vsk said...

hahaha... love it too.. but without the air.. my dad still makan like that sometimes... i think all the time.. must tuang air.. i always wonder sedap ka tidak...

haiihh.. sia lapar o...

Joy said...

aih.. sayangnya! sadappp tuuu.. kasi paksa c BIL makannnn... kasi try dia satu kali. skali tingu dia suka tu haha.. wah sa mo mkn lagi but sa mo tdur da..~~ n d smell of ikan masin nanti melekat d baju tdur haha...

try la mkn sama air.. sdapp tuu~~ eeihh.. lapar oo.. berliur2 sa klu mo describe hahaha..

Cherrying Fuse said...

mau kasi coba recipe joyah ni!! ade bakat ni chef joy.. :P :P

Joy said...

HAHAHAHA.. cuba la.. skali skala cuba mknan kurg "up" hahahha

christina said...

akakaka funny post. i cant wait to come home. miss home cooking yg simple2 camni. se mo makan tuntul~! :D slurp~ ahh~

Joy said...

hahhhaah... wah sa pn lma tia mkn tu tuntul ooo! nti sa mo p cari la bla blk kk ni.. yeayy~~~hommeee~~ hihih